Tips en Tricks



Tips en tricks bij de opvoeding van uw hond


hond_bijsluiter6_0t
PDF – 245,0 KB 1715 downloads
Alleen Thuis Blijven
PDF – 538,1 KB 1839 downloads
Maatregelen Ter Voorkoming Ontsnapping
PDF – 695,4 KB 1385 downloads
Kind En Hond Houd Het Veilig 5 4
PDF – 584,6 KB 565 downloads

Aanbevolen boek! 

Tips en tricks.

 

Allereerst natuurlijk gefeliciteerd met uw nieuwe geadopteerde hond van Filosdogrescue.

Door onze lange ervaring, weten wij wat de grootste valkuilen zijn voor een adoptant. Het maakt niet uit of u ervaren bent of niet, de tips die wij geven zijn van essentieel belang om een leuke huisgenoot aan uw nieuwe hond te krijgen.

 

  • Een hond is een roedeldier. Dat houdt in dat er altijd één roedelleider is; de rest van de honden volgt deze leider. In dit geval bent u de roedelleider. Zelfs de kleinste kinderen staan boven de geadopteerde hond. Ook een baby mag in uw armen bovenaan staan, d.w.z. dat u uw ruimte afbakent met de baby op schoot.
  • Als u uw hond uitlaat en weer thuiskomt, gaat u als eerste door de deur, de hond volgt als laatste.
  • De puppy’s hebben nog weleens ‘bijtgedrag”. Dit zien we ook bij de Nederlandse pup. Dit is vrij normaal, echter niet acceptabel. Op het moment dat dit gebeurt, leidt u de hond af, en geeft hem een speeltje waar hij dan wel op mag bijten.
  • Straf een hond, jong of oud, nooit met slaan of ongeduldig gedrag. Dit geeft een angstige of agressieve reactie. Beloon uw hond met een hoge stem, en “straf” hem met een lage stem.
  • De bench is in het begin een prima middel om s ’nachts te gebruiken. Als een soort nest. Een hond bevuilt zijn nest niet. In het begin zal de hond piepen en blaffen. Hij/zij zit alleen. U kunt de bench-training op verschillende manieren aanleren. De één zet de bench in de slaapkamer, de ander slaapt de eerste tijd op de bank, en weer een ander komt een paar keer uit bed en spreekt hem kalmerend toe. Er is geen wet van meden en persen. U kunt datgene doen, wat u het meeste aanspreekt. Wij zijn echter wel tegen het langdurig opsluiten in de bench overdag. Uiteraard kunt u de hond even in de bench laten als u boodschappen of iets dergelijks gaat doen. Een uurtje in de bench kan geen kwaad.
  • Overprikkeling….Een hond, rechtstreeks uit het buitenland is nog niet helemaal gewend aan het Nederlandse huishouden. Een volwassen hond, jong of oud, heeft de eerste week/weken rust nodig. Dat wil zeggen; niet heel veel bezoek of grote wandelingen. Alle honden hebben in het begin moeite om te plassen en/of poepen. Ze zien zoveel om zich heen, dat ze het letterlijk vergeten. Komen ze eenmaal binnen na het wandelen, dan denken ze; “deze omgeving ken ik, is veilig, plassen maar...” Laat daarom de hond gewoon even in de tuin plassen of voor in een perkje. Daarna kunt u, opbouwend, een korte wandeling gaan maken. Een hond die te veel prikkels krijgt, zal naar alle waarschijnlijkheid gedragsproblemen gaan ontwikkelen. Rust, rust, en nog eens rust. Laat dat slimme koppie eerst maar eens even wennen.
  • Gedragsproblemen…zoals Cesar Milan zegt…ik train niet de hond maar het baasje. En zo is het eigenlijk ook. Een hond die geen roedelleider heeft, wordt dominant. Maak geen fout door de hond zielig te vinden. U doet hem juist tekort als u niet de leiding neemt. Dit begint al vroeg, dus meteen als de hond, ook een pup, bij u in huis komt. Als de hond bij u op de bank of bed mag; prima! Echter als hij op de bank of het bed dominant gedrag gaat vertonen, haalt u hem/haar er direct vanaf.
  • Zorg dat u genoeg tijd voor de hond heeft. Gedragsproblemen komen vaak voort uit verveling. Bedenk daarom van tevoren of een hond wel in uw leven past. Het is een enorme verantwoordelijkheid voor misschien wel 15 jaar of langer. Heeft u nog nooit eerder een hond gehad, dan is het ook moeilijk voor te stellen wat het inhoudt. Geloof ons als we zeggen; “uw leven verandert drastisch”. Dat is niet negatief bedoeld, maar wel de realiteit. Daar tegenover staat dat u een maatje voor het leven krijgt. Lekker wandelen in de bossen en het strand. Heerlijk, samen op pad. Elke dag moet u er even uit, dat is ook goed voor de mens.
  • Sommige volwassen honden hebben erg veel moeite met een riem. Dat is uiteraard een kwestie van veel oefenen. Wij zijn er erg voor om met de volwassen hond of pup op cursus te gaan. Dit kan echter, afhankelijk van de hond, niet voordat hij/zij tenminste 3 weken in Nederland is. Mocht het na de cursus nog niet lukken, dan kunt u eventueel bij een volwassen hond de Gentle leader gebruiken. Dit wordt zelfs aangeraden door dierenartsen en gedragsdeskundigen. Dit is absoluut niet zielig en helpt vooral bij het enorm hard trekken van grote honden. U kunt alles over het gebruik van de Gentle leader vinden op internet. Sowieso is er veel informatie te vinden op internet over de opvoeding en training van honden. 

 

Wij bellen u na 2 weken en daarna weer na een maand. Mochten er in de tussentijd problemen ontstaan, of u heeft gewoon vragen, schroom niet om contact met ons op te nemen. Hoe eerder hoe beter om grotere problemen te voorkomen.

Heel veel plezier met uw nieuwe huisgenoot,

Het team van Filos Dog Rescue.

 

 

Maatregelen ter voorkoming ontsnapping!


Beste adoptant,

 

Gefeliciteerd met uw zojuist geadopteerde adoptiehond! Wat fijn dat u gekozen heeft voor een buitenlandse hond. U geeft deze hond hiermee een kans op een mooi en volwaardig leven, iets dat zonder mensen als u niet mogelijk zou zijn geweest!

Voordat u uw hond gaat ophalen willen wij  u nog op het volgende wijzen:

Helaas gebeurt het soms dat een uit het buitenland overgekomen hond ontsnapt. Dit kan al gebeuren bij het ophalen. Maar ook bij u thuis is het belangrijk de hond de eerste tijd goed in de gaten te houden.

Honden kunnen erg vindingrijk zijn in het ontsnappen. Vooral de eerste week is het ontsnappingsgevaar het grootst. Ze kennen u nog niet en zijn niet vertrouwd met de omgeving.

Door de navolgende maatregelen te nemen bij het ophalen en uitlaten van de door u geadopteerde hond, kan het risico op ontsnapping beperkt worden.

Wij hopen (vertrouwen erop) dan ook dat u het onderstaande goed doorleest en toepast.

Wij raden ten strengste af om de eerste vier a vijf maanden een flexiband te gebruiken.
Mocht u hond toch ontsnappen neem dan binnen het uur contact op met de stichting. Bij geen gehoor kunt u direct stichting "waar is mijn angel" http://www.waarisonzeangel.nl/  inschakelen. Zij hebben binnen heel Nederland een team met vrijwilligers om te helpen zoeken en speurhonden in te schakelen.

We verzoeken u dringend de volgende maatregelen te nemen:

  • Indien u geen bench heeft de hond dubbel aanlijnen! Zowel aan de (niet te loszittende) halsband als een (niet te los zittend) tuigje.
  • Zet de hond dan met een lijn vast aan de autogordel of een haak. Op die manier kan hij niet ontsnappen wanneer de autodeur opengaat.
  • Zorg voor een rustige aankomst, dus geen vol huis met visite. Laat de hond rustig alles verkennen en in eigen tempo wennen aan zijn nieuwe omgeving.
  • Houd de eerste dagen bij het verkennen van de tuin de hond aan de riem of lange lijn! Totdat de hond goed gewend is en naar u toe komt lopen.

 In en rondom het huis:

  • Controleer het huis vooraf goed op ontsnappingsmogelijkheden en sluit het kattenluikje!
  • Let ook goed op de toegangsdeuren van het huis. Werk het liefst met een sluis, dus eerst de ene deur weer dicht voordat de andere deur opengaat. Of kies ervoor, bij gebrek aan een sluis, om bij meerdere bezoekers, de mensen één voor één binnen te laten en dus na iedere bezoeker de deur sluiten.
  • Ook uit tuinen zijn de nodige honden ontsnapt, dus kijk goed of de hond geen uitweg kan vinden. Dit is vooral bij kleine hondjes belangrijk; zij zijn in staat zich door de kleinste gaatjes heen te wurmen of onder tuinhekjes door te kruipen!
  • Laat de hond niet zonder toezicht in de tuin, ook niet vast aan een lijn. Ze bijten de lijn door en zijn weg voordat iemand dat door heeft.

 De eerste periode uitlaten

  • Lijn de hond dubbel aan: zowel een riem aan de halsband als aan het tuigje.
  • Gebruik nooit of te nimmer een uitrolbare flexilijn! De handvatten van deze riemen zijn glad en kunnen makkelijk uit de hand glippen met desastreuze gevolgen. De hond zal schrikken en de benen nemen. Helaas zijn dergelijke gevallen bekend met fatale afloop voor de betreffende hond.
  • Loop in het begin steeds dezelfde route, zodat de hond snel de weg naar huis leert kennen.
  • Zoek in het begin geen drukke plekken/situaties op.
  • Een tip is ook om op een rustiger tijdstip te gaan wandelen, bijvoorbeeld heel vroeg of laat.
  • Bewaar leuke wandelgebieden waar u met de auto naar toe moet eventjes voor later.
  • Denk de eerste periode zeker niet te snel dat de hond al los kan!

Bovenstaande regels lijken misschien wat overdreven en streng, maar zijn gebaseerd op ervaringen uit de praktijk. Dit alles is ter voorkoming van ontsnapping. Een ontsnapte/weggelopen hond is een ware nachtmerrie voor ieder die het beste met hem/haar voor heeft. En voor de buitenlandse hond zelf een heel vervelende ervaring.

Alvast hartelijk dank voor uw medewerking en, niet te vergeten, natuurlijk veel plezier en geluk met uw hondje.

Hartelijke groet,

Team Filos Dog Rescue


Waarschuwing: ontsnappen van een hond: het is zo gebeurd! 

Het is zo gebeurd! Half mei hebben we onze Monthy uit Griekenland gekregen. Alles ging goed met uitlaten totdat we de flexi band gingen gebruiken om haar meer vrijheid te geven. Ik was haar op een een middag aan het uitlaten en ze schrok van een geluid op straat. De flexiband schoot uit mijn hand en weg was ze. Gelijk ben ik gaan zoeken, maar nergens meer te vinden. In de avond hebben we hulp gekregen van een zoekteam voor honden. Ondanks alle hulp van vele zoekers geen spoor van haar. De nacht ging voorbij en ze was nog steeds weg. Weer de hele dag gezocht, maar nog steeds geen spoor van haar. In de avond hadden we de moed eigenlijk al opgegeven totdat onze andere hond onrustig werd op bed. We zijn toen gaan zoeken met de hond en daar vonden we haar in de greppel 500 meter van ons huis af. Ze kon er niet meer uitkomen en we hebben de flexlijn los gemaakt en haar veilig naar huis gedragen. Een ding heb ik geleerd: GEEN flexlijnen meer. We hebben goede lange lijnen bij de dierenwinkel gekocht en die doe ik 3 keer om.mijn hand heen. Ze schrikt nl nog steeds op straat. Open deuren/poortjes zijn ook erg ontsnapping gevoelig. Een hond is echt zo weg geglipt. Er zijn heel veel mooie lijnen te koop en met en goed tuigje kunnen ze heel goed uitgelaten worden en toch wat vrijheid hebben.

 

Nicolette/Monthy